Home Resepi Ayam Resepi Kek Batik Coklat Milo Topping Cheese Lembut dan Sedap

Resepi Kek Batik Coklat Milo Topping Cheese Lembut dan Sedap

Resepi Kek Batik Coklat Milo Topping Cheese Lembut dan Sedap – Jika kita bercakap tentang kek, mungkin tidak ada berkesudahan. Bila-bila masa terdapat inovasi yang dicipta oleh Chef untuk berbagai resepi kek. Sering kita tengok banyak buku yang dijual membincangkan segala macam resepi kek. Jika pada post terdahulu saya telah membincangkan tentang resepi kek coklat, kali ini saya nak membincangkan salah satu resepi paling popular lain, ialah kek batik. Kek ni sedang menjadi pilihan kegemaran ibu bapak serta kanak-kanak dalam membuat kek di Malaysia. Ini adalah kerana kek ini mudah untuk dibuat, tak perlu banyak wang, dan ia lembut dan lazat.

resepi kek batik

Resepi kek batik coklat milo topping cheese lembut dan sedap ini boleh anda cuba sendiri di rumah kerana buatnya mudah. Anda boleh menayangkan resepi kek ni buat acara bersama rakan-rakan ataupun keluarga. Untuk anda yang ingin beri hadiah kepada ibu atau orang yang disayangi, tetapi tak mempunyai banyak wang, atau keliru mahu membeli apa, kek batik boleh menjadi penyelesaian untuk anda.

Resepi Kek Batik

Bahan-bahan buat kek batik:

  • 2 cawan milo
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 tin susu pekat manis
  • 1 buku buttercup
  • 1 paket biskut Marie

Cara buat kek batik:

  1. Cairkan dulu butter dalam periuk yang dipanaskan dengan api kecil. Bila sudah cair, masukkan susu pekat dan gaul lagi hingga sebati.
  2. Lepas itu, masukkan Milo dan serbuk koko ke dalam periuk. Masukkan sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga sebati. Jangan tinggalkan sebatian ini berketul-ketul.
  3. Masukkan biskut Merrie yang telah dipatahkan (tidak sampai hancur) sebelumnya ke dalam periuk, dan gaul hingga rata.
  4. Lepas itu, masukkan adonan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastic biar mudah nak dikeluarkan.
  5. Padatkan kek batik tadu dengan tekan-tekan menggunakan sudu.
  6. Bila dah padat, simpan loyang ke dalam peti sejuk sekira 3 jam.

Bahan buat cheese topping:

  • 250 gm cream cheese
  • 1 biji telur
  • 2 sudu makan gula kaster

Cara buat kek batik cheese:

  1. Kacau semua bahan sampai halus dan letakkan di atas kek batik.
  2. Bakar dalam oven dengan panas 160 darjah selama 5 minit.
  3. Angkat dan sejukkan sebelum di hiris.

Selamat mencuba resepi kek batik coklat milo topping cheese lembut dan sedap. Anda boleh kurangkan susu pekat manis di dalam resepi bila tidak mahu manis sangat. Kalau suka kek batik yang lebih lembut, patah-patahkan biskut dulu dan biar kan lemau sikit.

Leave a Reply